Zagreb, 02. veljače 2020.

Preporuka za putovanje u NR Kinu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u Hubei pokrajinu dok se za ostale pokrajine preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Kratko objašnjenje:

Žarište zaraze koronavirusom. Kineske vlasti objavile su 31. prosinca 2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Wuhanu, pokrajina Hubei, prouzročene novom vrstom koronavirusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Novi slučajevi oboljelih pojavili su se u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

Wuhan i okolica. Grad Wuhan i većina pokrajine Hubei u svojevrsnoj su karanteni i prometnoj izolaciji te ih se ne može napustiti bez posebnih dozvola i potom dvotjedne karantene na odredištu. Stoga se preporučuje izbjegavanje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Wuhan, ali i odgoda svih putovanja koja nisu nužna.

Preventivne mjere. Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa (ograničavanje prometa, otkazivanje događaja, zatvaranje raznih turističkih atrakcija…).

U zračnim lukama, na željezničkim i postajama podzemne željeznice uvedene su kontrole temperature te se osobe s povišenom tjelesnom temperaturom odmah izdvajaju i dodatno pregledavaju.

Obustavljen je međugradski autobusni prijevoz između većeg broja gradova, uključujući i Peking.

Nekoliko svjetskih zrakoplovnih tvrtki objavilo je privremenu obustavu zračne povezanosti s Kinom pa je nužno pratiti objave pojedinih avioprijevoznika o promjenama vezanim za letove.

Informirajte se prije putovanja. Prije donošenja konačne odluke o putovanju, kao i tijekom boravka u NR Kini, preporučuje se praćenje razvoja situacije s daljnjim širenjem zaraze ovim virusom i praćenje preporuka zdravstvenih vlasti RH i NR Kine te Svjetske zdravstvene organizacije.

Dnevna izvješća. Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja u vezi koronavirusa: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Preporuke za putnike. Preporuke za putnike u NR Kinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su na internetskoj stranici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putnike-u-kinu-letci/


Preporuke za putnike 2019_letak

Recommendations for travellers

Preporuke za putnike u Kinu na kineskom jeziku

 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana