Beograd, 29. ožujka 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

U nedjelju dana 26. svibnja 2019. godine temeljem Odluke Predsjednice Republike Hrvatske („Narodne novine broj“ 30/19) održat će se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

U Republici Srbiji glasovanje će se provoditi na biračkim mjestima u prostorijama Konzularnog ureda Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, u Beogradu, Kneza Miloša 82/I. kat i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6.

SVI BIRAČI OBVEZNI SU PROVESTI PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA KAKO BI MOGLI PRISTUPITI GLASOVANJU I TO:

  • birači S PREBIVALIŠTEM u Republici Hrvatskoj koji će se zateći u inozemstvu na dan izbora trebaju obaviti PRETHODNU registraciju
  • birači koji NEMAJU PREBIVALIŠTE u Republici Hrvatskoj trebaju obaviti AKTIVNU registraciju
  • birači koji posjeduju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Republici Srbiji aktivno će biti registrirani po službenoj dužnosti

Registracija birača obavljat će se ovisno o mjestu glasovanja u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Beogradu (Konzularni ured) i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici.

Zahtjevi za registraciju podnose se osobno u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Beogradu i u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici u uredovno vrijeme, kao i putem e-maila. Uz obrazac za registraciju potrebno je dostaviti presliku važeće identifikacijske isprave (hrvatske putovnice ili osobne iskaznice).

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ISTIČE U SRIJEDU, 15. SVIBNJA 2019. GODINE

Svi birači mogu do 15. svibnja 2019. godine provjeriti svoj upis u registru birača u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani, te zatražiti eventualne izmjene.

Također, birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja mogu ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske.

Za sve informacije možete se obratiti:

Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Konzularni ured Beograd, Kneza Miloša 82/I kat tel: 011 3679 140 faks: 011 3613 566 i e-mail: crocons.beograd@mvep.hr

Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6, tel: 024 659 900 faks: 024 556 158 i email: gkrh.subotica@mvep.hr

 

Gordan Bakota
veleposlanik

 

Obrasce potrebne za registraciju možete skinuti ovdje:

- za aktivnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u inozemstvu

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE 

 

- za prethodnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u RH

ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE 

 

 

 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana