Novi Pazar, 23. listopada 2019.

    Posjet veleposlanika Gordana Bakote Novom Pazaru

    Nastavno na dogovoren plan koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u RS i Hrvatskog poslovnog kluba u Srbiji, na unapređenju bilateralne gospodarske suradnje dviju zemalja i konkretnom pružanju podrške hrvatskim tvrtkama u pronalaženju partnera i poslovanju, veleposlanik Gordan Bakota u pratnji opunomoćenog ministra u Veleposlanstvu u Beogradu dr.sc. Stjepana Glasa, direktora Predstavništva HGK u Beogradu Pere Mijakića i predsjednice Hrvatskog poslovnog kluba u Srbiji Marije Radulović, posjetio je 23. listopada 2019. godine grad Novi Pazar.

    Tijekom ovog posjeta održan je sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Nihadom Hasanovićem, načelnikom Odjela za gospodarstvo u Poglavarstvu Almirom Kecapom, direktorom Regionalne razvojne agencije Sanđaka Samirom Kačaporom, direktorom Regionalne privredne komore Moravičkog i raškog okruga Zvonkom Tufegdžićem, predstavnikom Regionalne privredne komore u NP Nihadom Međedovićem i predsjednikom Udruženja poduzetnika NP Rifatom Gracom, na kojem se razgovaralo o gospodarskim potencijalima regije i mogućnostima razvoja trgovinsko gospodarske suradnje s tvrtkama iz Republike Hrvatske. Novi Pazar je grad malog i srednjeg poduzetništva u kojem su trgovina, proizvodnja tekstila i namještaja, te promet, a u posljednje vrijeme i graditeljstvo, osnovne djelatnosti. Preko 500 privatnih tvrtki se bavi proizvodnjom odjeće, obuće i namještaja, a ostala pretežno uslužnim djelatnostima graditeljstvom i trgovinom. Značajnu ulogu imaju i transport robe i putnički promet s preko 2.650 firmi za prijevoz robe i putnika. Novi Pazar ima velike potencijale za proizvodnju zdrave hrane i razvoj svih vidova turizma. Velika prepreka za razvoj turizma i proizvodnju zdrave hrane je nedostatak infrastrukture, odnosno nepostojanje sustava za pročišćavanje otpadnih voda i neuređena deponija za otpad.
    Zaključeno je kako regija Novog Pazara raspolaže velikim količinama sirovina za prerađivačku industriju i brojnom radnom snagom mlađeg uzrasta, što predstavlja zanimljiv potencijal za eventualna ulaganja hrvatskih kompanija. Istaknuto je kako bi Novi Pazar mogao ponuditi i određene kapacitete sezonske radne snage za turizam i graditeljstvo, ali bi za takvo što trebalo organizirati dodatne obuke i specijalizacije. Dogovoreno je da će PKS-Regionalna privredna komora moravičkog i raškog okruga napraviti anketu među svojim članicama o interesu za suradnju s hrvatskim tvrtkama u svim spomenutim područjima, kako bi se za sljedeći sastanak priredio i poslovni forum uz sudjelovanje tih tvrtki.